Aan de slag met meningsverschillen

“Deep democracy” en de OR

pexels-vlada-karpovich-7433853.jpg

Ontdek de kracht van de OR: breng de bestuurder op de hoogte van wat er echt speelt in de praktijk en gebruik Deep Democracy om alle stemmen te horen en te benutten. We zijn de motor voor verrassende, verrijkende en vernieuwende ondersteuning van bestuurders en bedrijven bij het bereiken van hun doelen.

Meningsverschillen binnen de OR

Stel je jezelf deze vragen?

 • Hoe zorgen we ervoor dat onze beslissingen echt door iedereen worden gesteund?
 • Hoe kunnen we verschillende meningen gebruiken in plaats van ze als lastig te beschouwen?
 • Hoe krijgen we echt inzicht in wat er speelt?

Deep Democracy is dé aanpak die écht helpt bij het maken van gedragen beslissingen. Het gaat actief op zoek naar de stemmen die niet altijd gehoord worden, naar de wijsheid van minderheidsgroepen. Deep Democracy veegt geen verschillen onder het tapijt, maar omarmt ze juist. Zo voorkomen we dat stemmen verloren gaan of dat weerstand leidt tot negativiteit zoals geroddel, cynisme en desinteresse. Want sterke besluiten ontstaan wanneer we gebruik maken van de hele mix van meningen, opvattingen en gevoelens. Of het nu gaat om vergaderingen of teamwork, deze aanpak helpt bij het nemen van goede besluiten.

Oefenen in vier stappen

In deze training ga je op zoek naar de meningsverschillen. Hoe vis je wijsheid boven water, maar voorkom je dat besluitvorming eindeloos lang duurt?

Je wordt uitgenodigd om je uit te spreken, maar ook om te luisteren. Je traint in vier stappen en komt je eigen neigingen tegen – bijvoorbeeld je wens om andere stemmen te overtroeven of onder tafel te vegen. Ook dat is menselijk. Niet handig, maar wel menselijk. Daar gaan we mee aan de slag. Deelname aan deze training vergt dus een nieuwgierigheid en bereidheid om te veranderen.

Resultaat "OR en deep democracy”

 • Je begrijpt dat meningsverschillen opvissen niet automatisch gaat, maar wel cruciaal is
 • Je kent de vier stappen van deep democracy – je hebt ermee geoefend
 • Je herkent je eigen neigingen om te willen winnen door andere stemmen stil te krijgen
 • Je merkt op hoeveel wijsheid vaak onder water blijft en doet er iets aan

PS: Kun je niet op één van de geplande data? Laat het ons weten. Bij voldoende deelnemers kunnen we een extra datum inplannen.

ambtelijk secretaris, leergang, cursus ambtelijk secretaris

Voor wie?

Deze cursusdag is zeer geschikt voor:

 • voorzitters van een ondernemingsraad, cliëntenraad, voetbalvereniging etc.
 • en ambtelijk secretarissen, die een voorzitter hierbij graag willen ondersteunen of coachen.

Liever maatwerk?

Misschien zijn jullie met z'n allen of met de meerderheid nieuw in medezeggenschapsland. Dan heb je waarschijnlijk nog veel meer vragen dan alleen de wettelijke kaders en jullie positie. Hoe kies je bijvoorbeeld een voorzitter of wat moet er precies in een reglement? Deze training kunnen we, aangevuld met jullie andere vragen, ook geven als training op maat. Het wordt echt een volledige basiscursus voor startende Ondernemingsraden.

Lees ook ons blog over "Deep Domocracy"!

 • 1 dag
 • 495,- p.p.
 • 27 jun. '24  

  27 jun.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  
 • Available in english

Meer voor Ondernemingsraden

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.