Leergang 3 ambtelijk secretaris

De ambtelijk secretaris als adviseur

ATIM-DASMO-blokje.jpg

Deze cursus word gegeven door:

ambtelijk secretaris
Mirjam Kousbroek
ambtelijk secretaris
Helmi Kaskens
In leergang 3 ontwikkel je vaardigheden om jouw medezeggenschaporgaan van advies te voorzien. En je leert over thema’s waarop veel van je adviezen zich zullen richten: de raad als groep, ontwikkelingen in de organisatie en het verbeteren van het medezeggenschapsproces.

Voor wie?
Voor ambtelijk secretarissen van een ondernemingsraad, cliëntenraad of medezeggenschapsraad met een flinke dosis ervaring. Je ambitie is over verschillende aspecten van medezeggenschap te adviseren.

Deze leergang is gezamenlijk ontwikkeld door ATIM en DASMO. Wil je even overleggen of de leergang aansluit bij jouw wensen en situatie? Neem dan gerust contact op via info@ATIM-DASMO.nl, want we denken graag met je mee.

Inhoud
MODULE 1 ADVISEREN
Als adviseur van het medezeggenschapsorgaan ben je van vele markten thuis. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de raad al je adviezen overneemt. In deze module leer je hoe je jezelf als adviseur presenteert, hoe je je ideeën kunt verpakken en hoe je zorgt dat je adviezen geaccepteerd worden.

MODULE 2 GROEPSDYNAMIEK EN SAMENWERKING
Door jouw unieke positie zie je goed wat er speelt in de raad. Je wilt de groep steeds een stap vooruit helpen. Je coacht, ondersteunt, werkt nieuwe leden in, bemiddelt én je bewaakt je eigen rol daarbij. We gaan in op al deze aspecten.

MODULE 3 ORGANISATIEONTWIKKELINGEN
Medezeggenschapsproces
Naast een goede onderlinge samenwerking in de raad is ook de samenwerking met de bestuurder, achterban en andere stakeholders van belang om het medezeggenschapsproces te verbeteren.

Organisatieontwikkelingen
Je leert op een strategische manier naar organisatieontwikkelingen te kijken. Daarmee kan je de raad helpen zijn adviezen goed te onderbouwen en ‘de taal van de organisatie te spreken’. Je ontdekt wat belangrijk is bij de implementatie van veranderingen.

Doelstellingen

Na module 1:

 • weet je wat belangrijk is bij het formuleren én geaccepteerd krijgen van jouw adviezen en heb je deze kennis vertaald naar jouw praktijk

Na module 2:

 • kun je analyseren wat er speelt in de groepsontwikkeling van jouw raad en heb je tools in handen om daarop in te spelen

Na module 3:

 • kun je organisatieontwikkelingen beoordelen op strategische en veranderkundige aspecten
 • kun je de raad adviseren hoe deze slim kan omgaan met zijn rol bij grote veranderingen in de organisatie.

Werkwijze

Je leert op verschillende manieren. Je krijgt duidelijke uitleg. Je wisselt ervaringen uit met vakgenoten uit andere organisaties. En nieuwe kennis en inzichten pas je direct toe in opdrachten die gaan over jouw situatie.
Je krijgt een lijst met verplichte en aanbevolen literatuur.

Planning
Je kunt de gehele leergang volgen op een manier die het beste past bij jouw planning en wensen. Dit zijn de mogelijkheden:
> Drie blokken van twee aaneengesloten dagen, met steeds (ongeveer) twee maanden er tussen. Je kiest zelf of je blijft overnachten of ’s avonds naar huis gaat. Locatie: Driebergen.
> Zes losse cursusdagen, met steeds (ongeveer) een maand er tussen. Locatie: Utrecht.
(Alle data vind je in de rechterkolom onder de i.)

Het is ook mogelijk losse modules (twee dagen) van de leergang te volgen.

Kosten
De kosten voor de gehele leergang zijn € 2.895,00 (incl. slotdag van € 215,00). Een module van twee dagen kost € 860,00. Deze bedragen zijn btw-vrij. Inbegrepen zijn koffie, thee, lunch en uitgebreide documentatie.
Voor sommige modules schaf je zelf een aanvullend studieboek aan. Klik hier op de boekenlijstwelke voor deze leergang van toepassing zijn.

Nog verder de diepte in?
Je kunt de leergangen nog verder uitbreiden met plusdagen. We laten snel weten uit welke plusdagen je kunt kiezen.

Slotdagdeel
Bij alle leergangen hoort een slotdagdeel met een kort inhoudelijk programma, uitwisseling en een feestelijke uitreiking van het certificaat. Na het afronden van jouw leergang word je op het eerstvolgende slotdagdeel verwacht van 13.00 tot 17.00 uur.

De data zijn:
- 20 oktober 2020
- 15 december 2020
- 2 maart 2021

Certificaat
Als je de leergang met goed gevolg hebt afgesloten ontvang je een certificaat (op het niveau van ambtelijk secretaris medezeggenschap) dat de VASMO erkent.
Heb je naast de hele leergang ook nog minimaal één plusdag gevolgd? Dan ontvang je ook nog een getuigschrift dat is opgenomen in het Abituriëntenregister van het CPION.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Servicecentrum ATIM-DASMO
Mail naar info@atim-dasmo.nl
of telefoon 030-233 45 22

Leergang ambtelijk secretaris III losse dagen

 • 6 dagen
 • 2.895,- p.p.
 • 25 mei '20 tot 23 nov. '20  

  25 mei
  09:00 - 16:30

  27 mei
  09:00 - 16:30

  29 jun.
  09:00 - 16:30

  31 aug.
  09:00 - 16:30

  28 sep.
  09:00 - 16:30

  23 nov.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  

Leergang ambtelijk secretaris III blokken van twee dagen (met overnachtingsoptie)

 • 6 dagen
 • 2.895,- p.p.
 • 08 okt. '20 tot 12 feb. '21  

  08 okt.
  09:00 - 16:30

  09 okt.
  09:00 - 16:30

  10 dec.
  09:00 - 16:30

  11 dec.
  09:00 - 16:30

  11 feb.
  09:00 - 16:30

  12 feb.
  09:00 - 16:30

 • Hotel Bergse Bossen  
Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen. https://www.atim.eu/over-atim