Sluit één dag aan bij onze leergangen

OR-verkiezingen organiseren

Vraag en antwoord
OR-verkiezingen organiseren

Eens per twee, drie of vier jaar treden alle of een deel van alle OR-leden af en zijn er verkiezingen voor de vrije zetels. Mag jij het dit jaar organiseren?

Hoe je verkiezingen voor een OR organiseert staat in de WOR, jullie eigen reglement en misschien ook in jullie verkiezingsdraaiboek. De WOR is aan verandering onderhevig en jullie organisatie verandert ook. Bovendien heb je vorige keer ervaring opgedaan en willen jullie waarschijnlijk nu sommige zaken anders gaan aanpakken. In één dag zetten we alles samen met jullie op een rijtje en vertrek je met alle kennis die je nodig hebt om actuele OR-verkiezingen te kunnen organiseren.

Wat behandelen we tijdens deze cursusdag?

  • Het reglement van een medezeggenschapsorgaan
  • Afspraken tussen medezeggenschapsorgaan en bestuurder vastleggen
  • Aanvullende afspraken in een convenant
  • Instellingsbesluiten van commissies
  • De WOR en verkiezingen
  • Kiessystemen en kiesstelsels
  • Draaiboek en campagne voor de verkiezingen
  • De eventuele rol van de ambtelijk secretaris hierbij

Hoe je dit leert

Je krijgt duidelijke uitleg en je oefent samen met andere deelnemers. Je wisselt ervaringen uit met (ambtelijk) secretarissen en OR-leden uit andere organisaties. En nieuwe kennis en inzichten pas je direct toe in opdrachten die gaan over jouw situatie.

Praktische informatie en vragen

De kosten staan op deze pagina aan de rechterkant. De bedragen zijn btw-vrij. Inbegrepen zijn koffie, thee, lunch en uitgebreide documentatie.

Deze training plannen we minimaal 2x per jaar in. Zijn er voldoende deelnemers, dan kunnen we altijd een extra dag inplannen. De deelnemers kunnen bijvoorbeeld ook alle leden van een commissie of OR zijn. Dan maken we er een training op maat van.

Kent deze training elementen die voor jouw hele OR interessant zijn? Al onze individuele trainingen kunnen we ook als maatwerktraining voor de hele ondernemingsraad aanbieden!

PS: Kun je niet op één van de geplande data? Laat het ons weten. Bij voldoende deelnemers kunnen we een extra datum inplannen.

Onze trainingen en cursussen voor ondernemingsraden zijn voor iedereen toegankelijk. Er is geen vooropleiding of specifieke kennis noodzakelijk. De trainer inventariseert ter plekke wat de actuele leervragen zijn en heeft er tijdens de training aandacht voor dat jouw leervraag aan bod komt.

Twijfel je of dit de juiste OR training voor je is? Neem dan contact met ons op.

Liever maatwerk?

Misschien ben je nog nieuw in de medezeggenschapswereld. Dan heb je vast meer vragen dan alleen over de verkiezingen. Wat moet er bijvoorbeeld precies in een reglement staan of hoe werf je kandidaten. Wij kunnen deze training aanpassen naar jullie wensen en vragen. Het wordt dan een maatwerktraining met als focus de verkiezingen aangepast aan jullie organisatie en vragen.

er zijn geen data, neem contact op

Meer voor

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.