Goed overleg

De weg van goed overleg

Een goed doordacht en breed gedragen besluit voor de organisatie mogelijk maken. De OR die dat fikst, bereikt een top. Inhoudelijke voorbereiding, de juiste koers uitzetten en een stukje terug durven gaan als de steun nog niet stevig genoeg is. Dat en meer brengt je zo ver.

OR cursus, OR training

Basis op orde
Een goed team is de basis van elk succes. Leer elkaar binnen je OR daarom goed kennen en ontdek wat ieders kwaliteiten zijn. Stem af waarvoor en wanneer je je kwaliteiten kunt inzetten. Je hebt duidelijke afspraken nodig over de regels die je met elkaar wilt volgen. Ze verbinden je als individuen met elkaar tot een groep, en vormen je zekertouw gedurende iedere tocht naar boven.

Kompas voor goed overleg
Fundamenteel is vertrouwen in elkaar. Werk daaraan. Alleen als elk OR-lid erop kan vertrouwen dat je elkaar onderweg niet laat vallen, kun je elke kloof overbruggen. Check daarom hardop of alle neuzen in je team dezelfde kant op staan, voordat je de tocht naar de top begint. En ben je eenmaal onderweg, blijf dan praten en afstemmen met elkaar. Zo weet je of je nog op één lijn zit.

Mist onderweg
Soms steekt onderweg naar boven onverwachte mist op. Dan komt het aan op de juiste reactie. Onuitgesproken emoties belemmeren het zicht op je gezamenlijke doel als OR. Stug doorgaan betekent onvermijdelijk dat je allemaal zult verdwalen in deze mist van emoties. Daarom kun je het beste maar weer even afdalen naar de basis.

Neem de tijd om samen naar je team te kijken en opnieuw de route af te stemmen. Schakel daarbij eventueel een gids in. En begin pas weer aan de tocht naar boven als alle neuzen voldoende dezelfde kant op staan. Vraag of iedereen weer met vertrouwen aan de tocht kan beginnen. Vergeet ook niet het zekertouw – de regels en afspraken – extra te controleren en eventueel te versterken.

Vier wat je samen bereikt hebt
Dankzij je goede voorbereiding, focus en volharding bereik je nu de top. Je bent erin geslaagd een goed onderbouwd advies uit te brengen. Of je hebt als team weldoordacht je instemming gegeven op een voorstel van de bestuurder. Plaats gerust vol trots jullie OR-vlag! Geniet samen even van het uitzicht.

Terug naar de basis
Keer daarna weer terug naar de basis. Er wacht je vast gauw weer een nieuwe uitdaging. Een nieuwe top om te beklimmen. Eentje die misschien wel nog lastiger is dan de eerste. Je bereidt je opnieuw goed voor, en put vertrouwen uit je eerdere tochten. Dan kun je keer op keer de volgende toppen bereiken.

Atim Paraat Advies
Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen. https://www.atim.eu/over-atim/goed-overleg