Nieuw als ambtelijk secretaris voor de medezeggenschap

Leergang 1 ambtelijk secretaris

Vraag en antwoord

Voor beginnende ambtelijk secretarissen van een ondernemingsraad. Onderdelen zijn ook geschikt voor secretarissen van de medezeggenschap.

Onze leergang 1 versterkt je praktische vaardigheden en biedt alles wat je nodig hebt om als ambtelijk secretaris van de medezeggenschap aan de slag te gaan. Je leert te plannen en organiseren en overtuigend te schrijven. Je weet hoe je wet- en regelgeving kunt toepassen. Bovendien verrijk je je kennis over een aantal beleidsterreinen waarmee de medezeggenschap te maken heeft.
Bijkomend aanbod, zodat je nog meer voordeel van je opleiding hebt: Tijdens het volgen van een leergang, ben je meteen gratis lid van onze helpdesk Atim Paraat. Daarmee heb je altijd een adviseur bij de hand die met je meedenkt en je gratis van juridische informatie en advies voorziet! En, na succesvol afronden van een hele leergang verlengen we jouw gratis abonnement met een half jaar.

Past deze leergang bij mij?

Leergang 1 is geschikt voor iedereen met werk- of leerervaring op havo of MBO-niveau. Hier vind je de ingangseisen voor al onze leergangen.
Wil je even overleggen of de leergang aansluit bij jouw wensen en situatie? Neem dan gerust contact op, want we denken graag met je mee.

Werkwijze

Je leert op verschillende manieren. Je krijgt duidelijke uitleg. Je wisselt ervaringen uit met vakgenoten uit andere organisaties. En nieuwe kennis en inzichten pas je direct toe in opdrachten die gaan over jouw situatie.

Je krijgt een lijst met verplichte en aanbevolen literatuur.

Planning

Je kunt de hele leergang volgen op een manier die het beste past bij jouw planning en wensen. Dit zijn de mogelijkheden:

Vragen en praktische informatie

De kosten van de leergang of de module staan op deze pagina aan de rechterkant. De bedragen zijn btw-vrij. Tijdens de cursusdagen zijn koffie, thee en lunch inbegrepen.

Je ontvangt per module een digitale studiehandleiding en uitgebreide documentatie. Voor sommige modules ontvang je daarnaast een studieboek van ons. Deze sturen we naar het adres dat jij specifiek hiervoor aan ons opgeeft.

Tijdens het volgen van een leergang of module, ben je meteen gratis lid van onze helpdesk Atim Paraat. Daarmee heb je altijd een adviseur bij de hand die met je meedenkt en je gratis van juridische informatie en advies voorziet! Eens per half jaar organiseren we een minicongres actuele jurisprudentie. Als lid van onze helpdesk Atim Paraat, is deelname aan deze minicongressen voor jou gratis.

Heb je een leergang succesvol afgesloten? Dan verlengen we jouw lidmaatschap van Atim Paraat met een half jaar. In dat half jaar kun je nog steeds onbeperkt vragen stellen over de dagelijkse praktijk van het werk als ambtelijk secretaris én ben je natuurlijk ook weer van harte welkom op het eerstvolgende minicongres actuele jurisprudentie. Op deze manier kun je je persoonlijke beroepsgroei nog een serieuze zet geven!

Voor de modules met twee aaneengesloten dagen, hebben we een locatie in Utrecht Centrum gekozen, waarbij je in de buurt van de locatie eenvoudig kunt blijven overnachten. Deze overnachting is niet inbegrepen bij de leergangprijs.

Op loopafstand bevinden zich in ieder geval onderstaande hotels. Je kunt zelfstandig contact opnemen.

Leonardo Hotel Utrecht City Center| Leonardo Hotels (leonardo-hotels.nl)

Simple. Utrecht (barsimple.nl)

Hotel NH Utrecht | Hotel in Utrecht, Nederland | nh-hotels.nl
Voor onze leergangen en modules kun je je tot letterlijk een dag van te voren inschrijven.
Twee aandachtspunten:
- Je voorbereiding voor elke module vergt wat leeswerk en soms een kleine opdracht.
- Daarnaast is mogelijk het eventuele studieboek niet op tijd bij jou binnen.
Bij een last minute inschrijving zul je dus wel rekening moeten houden met een beginspurt om deze voorbereidingszaken in te halen.

Wanneer een leergang volgeboekt is, zul je op deze website rechts, de inschrijfoptie niet meer zien.

De factuur verzenden we ongeveer twee weken voor de start van een leergang.

Schrijf je je last minute in? Dan wordt de factuur verzonden na het verwerken van je inschrijving en de bevestiging van je deelname.

Alle leergangen bestaan uit drie modules. Alle leergangen starten ongeveer eens per half jaar.

Is een leergang net gestart en 'moet' je dus nu een half jaar wachten? Instromen met module 2 of 3 is vrijwel altijd mogelijk. Neem even contact op, zodat we met je mee kunnen denken wat de handigste manier is om én snel te starten én goed van start te kunnen.

Praktijkverbindingsdag

Bij alle leergangen zit de praktijkverbindingsdag bij de prijs inbegrepen. Deze praktijkverbindingsdag bestaat uit intervisie en reflectie, een workshop rondom een inhoudelijk thema en het minicongres actuele jurisprudentie.

Certificaat

Als je de leergang met goed gevolg hebt afgesloten ontvang je twee certificaten:

 • Vanuit ons ontvang je een Atim-certificaat (op het niveau van ambtelijk secretaris medezeggenschap) dat VASMO erkent.
 • Daarnaast zijn onze leergangen erkent als registeropleiding. Na succesvolle afronding melden we je aan bij CPION. Zij registreren jouw naam in het Abituriëntenregister en geven daarna een leergang-certificaat af. Raak je het certificaat kwijt? Dan kun je bij CPION een kopie opvragen. Verder kunnen HR-functionarissen eventueel naar CPION bellen om jouw getuigschrift te verifiëren.

Ga jij in de toekomst in het buitenland werken? Dan kun je bij CPION een verklaring in het Engels aanvragen, waarin het niveau van de post-initiële opleiding wordt uitgelegd. Deze verklaring is opgesteld in samenwerking met de Nuffic (Netherlands Universities Foundation for International Cooperation).

ambtelijk secretaris, leergang, cursus ambtelijk secretaris, training OR

Studiebelasting

Module 1

16

8

24

Module 2

16

8

24

Module 3

16

8

24

Praktijkverbindingsdag

8

0

4

Totaal

80 uur

Leergang ambtelijk secretaris I blokken van twee dagen (met overnachtingsoptie)

 • 7 dagen
 • 3.195,- p.p.
 • 18 nov. '24 tot 18 mrt. '25  

  18 nov.
  09:00 - 16:30

  19 nov.
  09:00 - 16:30

  21 nov.
  09:00 - 12:30

  20 jan.
  09:00 - 16:30

  21 jan.
  09:00 - 16:30

  17 mrt.
  09:00 - 16:30

  18 mrt.
  09:00 - 16:30

 • Aristo meeting Plaza Utrecht CS  

Leergang ambtelijk secretaris I losse dagen

 • 7 dagen
 • 3.195,- p.p.
 • 19 mei '25 tot 12 jan. '26  

  19 mei
  09:00 - 16:30

  23 jun.
  09:00 - 16:30

  15 sep.
  09:00 - 16:30

  10 nov.
  09:00 - 16:30

  13 nov.
  20:00 - 22:00

  08 dec.
  09:00 - 16:30

  12 jan.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  

Vrijstelling leergangen

Meer voor Ambtelijk secretarissen

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.