Ontdekkingstocht naar jouw OR-rol

Aan de slag met Arbo

Vraag en antwoord
Atim Pins 03

Kun je iets met Arbo in de OR? Jazeker! Want voor de helft ben je al Arbo-expert! ‘Is dat zo? En hoe pak ik dat dan aan?’ Kijk, dat zijn vragen. Met onze trainer ga je die expertise ontdekken en uitbreiden, en leren inzetten voor Arbo. Zodat je na die dag weet: ‘Aha, Arbo, dus zo……’

Dat bordje met die vluchtroute bij een calamiteit, maar ook het al wéken gehavende stopcontact bij de koffieautomaat; die strakke voorschriften voor opslag van gevaarlijke stoffen; de hoge werkdruk die inmiddels bijna gewoon voelt. Het zijn de omstandigheden waaronder jij en je collega’s arbeid verrichten. Kortweg: Arbo. Hét thema over veilig en gezond werken. En ook nogal actueel, want voor veel medewerkers is de werkplek – denk aan Corona – plots (gedeeltelijk) verschoven naar….. hun eigen huis.

Arbowet en jouw organisatie

We gaan een dag samen ‘op pad’. Met jouw rugzak. Natuurlijk is basiskennis over Arbowetgeving van belang. Dus die stoppen we erin, of vullen we aan. Maar minstens zo belangrijk is wat er al in jouw rugzak zit. Want jij kent het beste jouw organisatie, en vooral: het belang van je collega’s! Als OR-lid heb je die expertise al op zak. Je krijgt inzicht in de rollen en posities van sleutelfiguren op het Arbo-speelveld. En je ontdekt hoe je jouw OR-rol daar effectief kunt spelen. Aanvaller? Verdediger? Of misschien toch meer controlerende middenvelder?

OR-cursus volgen of OR-cursus doen?

Wij gaan voor het laatste. Want kennis en kunde krijgen pas echt kleur als je ze als gereedschap in gaat zetten. Dus dóen we veel samen, en zijn onze cursusvormen ook zo ingericht. Daarvoor hebben we jouw actieve inbreng nodig. Als het even kan gekoppeld aan je eigen vraagstuk en/of de actualiteit. En uiteraard is er daarbij veel plek ingeruimd voor discussie en uitwisseling.

or training, or cursus, ambtelijk secretaris, OR maatwerk, arbo, vgwm

Wat kan ik daarna?

- Je hebt voldoende basiskennis van Arbo wet- en regelgeving en kan die toepassen
- Je kan je een goed beeld vormen van de arbeidsomstandigheden in jouw organisatie
- Je kan de diverse Arbo-spelers en hun rollen onderscheiden
- Je kan je OR-invloed op het terrein van Arbo inzetten en je kan een plan opstellen om de OR-invloed op Arbo-gerelateerde vraagstukken te vergroten

Liever maatwerk?

Kent deze training elementen die voor jouw hele OR interessant zijn? Al onze individuele trainingen kunnen we ook als maatwerktraining voor de hele ondernemingsraad aanbieden!

PS: Kun je niet op één van de geplande data? Laat het ons weten. Bij voldoende deelnemers kunnen we een extra datum inplannen.

Twijfel je of dit de juiste OR cursus voor je is? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

De kosten staan op deze pagina aan de rechterkant. De bedragen zijn btw-vrij. Inbegrepen zijn koffie, thee, lunch en uitgebreide documentatie.

Onze trainingen en cursussen voor ondernemingsraden zijn voor iedereen toegankelijk. Er is geen vooropleiding of specifieke kennis noodzakelijk. De trainer inventariseert ter plekke wat de actuele leervragen zijn en heeft er tijdens de training aandacht voor dat jouw leervraag aan bod komt.

 • 1 dag
 • 380,- p.p.
 • 13 mrt. '23  

  13 mrt.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  
 • 1 dag
 • 380,- p.p.
 • 12 jun. '23  

  12 jun.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  
 • Available in english

Meer voor Ondernemingsraden

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.