Module 1 van leergang 3

Ontwikkelingen in de organisatie

Vraag en antwoord
berg 3

Je leert op een strategische manier naar organisatieontwikkelingen te kijken. Daarmee kan je de raad helpen zijn adviezen goed te onderbouwen en ‘de taal van de organisatie te spreken’. Je ontdekt wat belangrijk is bij de implementatie van veranderingen.

MedezeggenschapsprocesNaast een goede onderlinge samenwerking in de raad is ook de samenwerking met de bestuurder, achterban en andere stakeholders van belang om het medezeggenschapsproces te verbeteren.OrganisatieontwikkelingenJe leert op een strategische manier naar organisatieontwikkelingen te kijken. Daarmee kan je de raad helpen zijn adviezen goed te onderbouwen en ‘de taal van de organisatie te spreken’. Je ontdekt wat belangrijk is bij de implementatie van veranderingen.

Wat je leert

Tijdens deze module heb je geleerd:

 • een model voor het ontwikkelen van strategie toe te passen op je eigen organisatie
 • hoe de strategische onderbouwing van een organisatieontwikkeling beoordeeld kan worden
 • hoe bij deze keuze de aandacht voor de haalbaarheid kan worden beoordeeld
 • een organisatieverandering te beoordelen op de kritische succesfactoren in het verandertraject
 • stijlen (kleuren) bij veranderingen te typeren
 • weerstanden bij veranderingen te signaleren en de raad te adviseren hoe hij zijn adviesrol kan vormgeven tijdens organisatieveranderingen

Hoe je dit leert

Je leert op verschillende manieren. Je krijgt duidelijke uitleg en je oefent. Je wisselt ervaringen uit met vakgenoten uit andere organisaties. En nieuwe kennis en inzichten pas je direct toe in opdrachten die gaan over jouw situatie.

Deze module bestaat uit twee cursusdagen. We verwachten dat je voor de eerste cursusdag wat materiaal leest. Tijdens de bijeenkomsten verzamel je gegevens voor de studieopdrachten van deze module. Daarnaast heb je na de laatste dag nog tijd nodig om je studieopdrachten af te maken. We schatten in dat je hiervoor in totaal gemiddeld 16 uur nodig hebt.

Helpdesk Atim Paraat gratis

Bijkomend aanbod, zodat je nog meer voordeel van je deelname hebt: Tijdens het volgen van een module, ben je meteen 2 maanden gratis lid van onze helpdesk Atim Paraat. Daarmee heb je altijd een adviseur bij de hand die met je meedenkt en je gratis van juridische informatie en advies voorziet!

ambtelijk secretaris, leergang, adviseur medezeggenschap

Proeve van bekwaamheid

Na het succesvol afronden van de module, ontvang je van ons een modulecertificaat. Wanneer je alle modules van een leergang binnen twee jaar afrondt en een praktijkverbindingsdag bezoekt, ontvang je twee leergangcertificaten:

 • Vanuit ons ontvang je een Atim-certificaat (op het niveau van ambtelijk secretaris medezeggenschap) dat VASMO erkent.
 • Daarnaast zijn onze leergangen erkent als registeropleiding. Na succesvolle afronding melden we je aan bij CPION. Zij registreren jouw naam in het Abituriëntenregister en geven daarna een leergang-certificaat af. Raak je het certificaat kwijt? Dan kun je bij CPION een kopie opvragen. Verder kunnen HR-functionarissen eventueel naar het CPION bellen om jouw getuigschrift te verifiëren.

Veelgestelde vragen

De kosten van de leergang of de module staan op deze pagina aan de rechterkant. De bedragen zijn btw-vrij. Tijdens de cursusdagen zijn koffie, thee en lunch inbegrepen.

Je ontvangt per module een digitale studiehandleiding en uitgebreide documentatie. Voor sommige modules ontvang je daarnaast een studieboek van ons. Deze sturen we naar het adres dat jij specifiek hiervoor aan ons opgeeft.

Tijdens het volgen van een leergang of module, ben je meteen gratis lid van onze helpdesk Atim Paraat. Daarmee heb je altijd een adviseur bij de hand die met je meedenkt en je gratis van juridische informatie en advies voorziet! Eens per half jaar organiseren we een minicongres actuele jurisprudentie. Als lid van onze helpdesk Atim Paraat, is deelname aan deze minicongressen voor jou gratis.

Heb je een leergang succesvol afgesloten? Dan verlengen we jouw lidmaatschap van Atim Paraat met een half jaar. In dat half jaar kun je nog steeds onbeperkt vragen stellen over de dagelijkse praktijk van het werk als ambtelijk secretaris én ben je natuurlijk ook weer van harte welkom op het eerstvolgende minicongres actuele jurisprudentie. Op deze manier kun je je persoonlijke beroepsgroei nog een serieuze zet geven!

Elke module rond je af met een opdracht. Wanneer je klaar bent, mail je deze naar je trainer. Je ontvangt de opdracht dan terug met feedback. Heb je voldaan aan de opdracht? Dan ben je klaar met deze module. Heb je nog niet voldaan? Dan biedt de feedback je de mogelijkheid de opdracht aan te passen en de opdracht nog keer aangepast in te leveren.

Voor de modules met twee aaneengesloten dagen, hebben we een locatie in Utrecht Centrum gekozen, waarbij je in de buurt van de locatie eenvoudig kunt blijven overnachten. Deze overnachting is niet inbegrepen bij de leergangprijs.

Op loopafstand bevinden zich in ieder geval onderstaande hotels. Je kunt zelfstandig contact opnemen.

Leonardo Hotel Utrecht City Center| Leonardo Hotels (leonardo-hotels.nl)

Simple. Utrecht (barsimple.nl)

Hotel NH Utrecht | Hotel in Utrecht, Nederland | nh-hotels.nl
 • 2 dagen
 • 990,- p.p.
 • 14 nov. '24 tot 15 nov. '24  

  14 nov.
  09:00 - 16:30

  15 nov.
  09:00 - 16:30

 • Aristo meeting Plaza Utrecht CS  
 • 2 dagen
 • 990,- p.p.
 • 22 sep. '25 tot 23 sep. '25  

  22 sep.
  09:00 - 16:30

  23 sep.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  
 • 2 dagen
 • 990,- p.p.
 • 30 mrt. '26 tot 31 mrt. '26  

  30 mrt.
  09:00 - 16:30

  31 mrt.
  09:00 - 16:30

 • Aristo Utrecht  

Meer voor Ambtelijk secretarissen

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.