Instromen/omscholen

Word jij ook ambtelijk secretaris?

pexels-ketut-subiyanto-4623080.jpg
Ben je al een aantal jaren lid van een ondernemingsraad en begin je het steeds leuker te vinden? Of, ben je bijvoorbeeld secretaresse en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Heb je al eens gedacht aan het beroep ambtelijk secretaris?

Wat doet een ambtelijk secretaris?

Een ambtelijk secretaris ondersteunt beroepsmatig de OR-leden op secretarieel en beleidsmatig gebied en desgevraagd ook inhoudelijk, maar is geen lid van de OR en heeft dus geen stemrecht.

De functie kan variëren van het uitvoeren van secretariële en administratieve taken (o.a. voorbereiden en verslaglegging vergaderingen, post, archief) tot het uitvoeren van coördinerende en beleidsvoorbereidende werkzaamheden (o.a. organiseren van verkiezingen, scholing, mede opstellen en coördineren van beleidsplan en werkplan OR, bewaken procedures en processen, schrijven van conceptbrieven, jaarverslag, PR-werkzaamheden). Een inhoudelijke bijdrage kan zijn het verwerken van de verzamelde informatie voor een te behandelen onderwerp in een compacte en heldere notitie voor de OR en het stellen van kritische vragen aan de OR.

De daadwerkelijke invulling van de functie hangt af van wat de OR en de bestuurder wenselijk achten.

Hoe word je ambtelijk secretaris?

Doorgaans zijn er drie instroommogelijkheden als ambtelijk secretaris.

Ik heb al een
baan gevonden als ambtelijk secretaris
De meeste ambtelijk secretarissen hebben een achtergrond op secretarieel of administratief gebied en/of zijn lid geweest van een OR. Via een (interne) sollicitatie zijn zij al aangenomen als ambtelijk secretaris en gaan daarna een eerste leergang volgen.

Ik heb nog geen (betaalde) werkplek als ambtelijk secretaris
Je hebt een betaalde baan, maar nog geen baan gevonden als ambtelijk secretaris. Starten met leergang 1 is ook dan geen probleem. Voor de praktijkopdrachten is het voldoende wanneer je deze op stagebasis bij een ondernemingsraad mag gaan doen. Misschien kan dat wel bij de ondernemingsraad van jouw eigen werkgever? Lukt het je niet zelf een plek te vinden? Dan hebben wij voldoende contacten om een stageplek voor je te kunnen vinden.

Ik heb een uitkering van het UWV en wil omscholen
Wij zijn erkend opleidingsleverancier bij het UWV. Heb je een uitkering en wil je graag omscholen? Neem contact op met je casemanager en vraag het aan.

Is er wel werk voor ambtelijk secretarissen?

De vraag naar ambtelijk secretarissen is groot. Op vacaturesites zoals bijvoorbeeld Indeed staan elke week nieuwe vacatures. Neem eens een kijkje!
Onze ervaring is dat deelnemers die leergang 1 starten zonder werkplek voor de start van de tweede module al één of meerdere werkplekken gevonden hebben.

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.