Ken de termen, ga zelf in gesprek

Nieuwe pensioenregelgeving voor OR'en

pexels-karolina-grabowska-7875890.jpg

Je moet als OR wat met de pensioenwijzigingen die er aan zitten te komen. Pensioen is immers een instemmingsonderwerp. Maar de realiteit is dat vrijwel niemand in een OR de pensioenregelgeving echt begrijpt. Franchise, middelloon, pensioenbreuk, werkgeversbijdrage, beschikbare premie. Alleen al de terminologie laat jullie duizelen.

Vaak is de eerste keuze, een adviseur in te schakelen. Eentje die er verstand van lijkt te hebben. En omdat jullie er zelf weinig van begrijpen volg je zijn oordeel maar. En steun je hem als hij de discussie aangaat met de pensioenadviseur van de werkgever. Maar waar de discussie nog precies om draait wordt jullie niet helemaal helder. Percentages en getallen vliegen jullie over tafel, maar veel voortgang lijkt er niet te zitten in gesprek. Zelfs jullie eigen directeur en HR-manager lijken het niet helemaal te volgen. Ze doen eigenlijk precies hetzelfde als jullie: ze leggen hun oordeel in handen van de eigen adviseur. Het OR-overleg wordt uitbesteed aan de pensioenadviseurs terwijl dat eigenlijk zou moeten plaatsvinden tussen de OR-leden van de OR en de bestuurder. Is dat wel hoe het OR-werk bedoeld is?

Als OR zelf in overleg

We vinden het vanuit ATIM belangrijk dat OR-leden zelf het vertegenwoordigend overleg voeren. En dat dat overleg plaatsvindt met de eigen directeur en de eigen HR-manager. Dat geldt eigenlijk voor elk onderwerp dus ook voor pensioenen. Aanwezigheid van (pensioen)adviseurs kan helpen. Ze moeten dan wel het overleg ondersteunen en niet vervangen, vinden we. Want voor je instemming geeft zou je wel eerst moeten begrijpen waarop je instemming geeft, vinden we. Er moet vertrouwen komen in de keuzes die gemaakt worden, want als dat vertrouwen er is bij de OR-leden kan dat er ook komen bij de andere medewerkers. En daarvoor is pensioenuitleg nodig in ‘gewone-mensen-taal’ en moet het vertrouwen gefundeerd worden op wat medewerkers belangrijk vinden.

Eén middag, praktisch en bruikbaar

De trainer neemt je in één middag mee in hoe je als OR het overleg over pensioen zo kunt aangaan dat een gebrek aan pensioenexpertise geen probleem vormt. De trainer kent de pensioenregelgeving van binnen en van buiten. Hij leert je een aantal termen die echt nodig zijn, maar ook niet meer. En we helpen je hoe je het gesprek kunt aangaan en wanneer het wel en wanneer het niet handig is om een extern adviseur in te schakelen. Zodat je als OR, als je instemming geeft, dat ook met zelfvertrouwen kunt doen.

Concreet: Je bent vanaf 13.00 uur van harte welkom. Om 13.30 gaan we beginnen en rond 16.00 uur ronden we af.

Pexels pavel danilyuk 8761649

Resultaat trainingsmiddag

 • Je leert de belangrijkste termen t.a.v. pensioenregelgeving.
 • Je weet hoe je het overleg met de bestuurder kunt aangaan over dit thema.
 • Je kunt herkennen wanneer je beter een extern adviseur kunt inschakelen.

PS: Kun je niet op deze datum? Laat het ons weten. Bij voldoende deelnemers kunnen we een extra datum inplannen

Liever maatwerk?

Deze training kunnen we, aangevuld met jullie andere vragen, ook geven als training op maat. Je kiest zelf de locatie, de datum en het aantal dagdelen dat jullie beschikbaar hebben. Neem je contact op?

 • 1 dag
 • 135,- p.p.
 • 21 sep. '22  

  21 sep.
  13:30 - 16:30

 • Aristo Utrecht  
 • Available in english

Meer voor Ondernemingsraden

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.