Ken de termen, ga zelf in gesprek

Nieuwe pensioenwetgeving 2023

Vraag en antwoord
pexels-karolina-grabowska-7875890.jpg

Er gaat nogal wat veranderen in pensioenland. Hier gaan alle ondernemingsraden in Nederland mee te maken krijgen. Weten wanneer en waarvoor jullie aan zet zijn? In één middag ben je helemaal bij.

Als OR zelf in overleg

We vinden het vanuit Atim belangrijk dat OR-leden zelf het vertegenwoordigend overleg voeren. En dat dat overleg plaatsvindt met de eigen directeur en de eigen HR-manager. Dat geldt eigenlijk voor elk onderwerp dus ook voor pensioenen. Aanwezigheid van (pensioen)adviseurs kan helpen. Ze moeten dan wel het overleg ondersteunen en niet vervangen, vinden we. Want vóór je instemming geeft zou je wel eerst moeten begrijpen waarop je instemming geeft. Er moet vertrouwen komen in de keuzes die gemaakt worden, want als dat vertrouwen er is bij de OR-leden, kan dat er ook komen bij de andere medewerkers. En daarvoor is pensioenuitleg nodig in ‘gewone-mensen-taal’ en moet het vertrouwen gefundeerd worden op wat medewerkers belangrijk vinden.

Pensioenwetgeving is een lastig onderwerp

Vaak is de eerste keuze een adviseur in te schakelen voor ingewikkelde onderwerpen. Eentje die er verstand van lijkt te hebben. En omdat jullie er zelf weinig van begrijpen, volg je zijn oordeel dan maar. Ook steun je hem als hij de discussie aangaat met de pensioenadviseur van de werkgever. Maar, waar de discussie nu eigenlijk precies om draait wordt jullie niet helemaal helder. Percentages en getallen vliegen over tafel, maar veel voortgang lijkt er niet te zitten in het gesprek. Zelfs jullie eigen directeur en HR-manager lijken het niet helemaal te volgen. Ze doen eigenlijk precies hetzelfde als jullie: ze leggen hun oordeel in handen van de eigen adviseur. Het OR-overleg wordt uitbesteed aan de pensioenadviseurs terwijl dat eigenlijk zou moeten plaatsvinden tussen de OR-leden van de OR en de bestuurder. Is dat wel hoe het OR-werk bedoeld is?

Eén middag, praktisch en bruikbaar

De trainer neemt je in één middag mee in hoe je als OR het overleg over pensioen zo kunt aangaan dat een gebrek aan pensioenexpertise geen probleem vormt. De trainer kent de nieuwe pensioenregelgeving van binnen en van buiten. Hij leert je een aantal termen die echt nodig zijn, maar ook niet meer. En we helpen je hoe je het gesprek kunt aangaan en wanneer het wel en wanneer het niet handig is om een extern adviseur in te schakelen. Zodat je als OR, als je instemming geeft, dat ook met zelfvertrouwen kunt doen.

Concreet: Je bent vanaf 13.00 uur van harte welkom. Om 13.30 gaan we beginnen en rond 16.00 uur ronden we af.

Pexels pavel danilyuk 8761649

Resultaat trainingsmiddag

  • Je leert de belangrijkste termen t.a.v. pensioenregelgeving.
  • Je weet hoe je het overleg met de bestuurder kunt aangaan over dit thema.
  • Je kunt herkennen wanneer je beter een extern adviseur kunt inschakelen.

PS: Kun je niet op deze datum? Laat het ons weten. Bij voldoende deelnemers kunnen we een extra datum inplannen

Liever maatwerk?

Deze training kunnen we, aangevuld met jullie andere vragen, ook geven als training op maat. Je kiest zelf de locatie, de datum en het aantal dagdelen dat jullie beschikbaar hebben. Neem je contact op?

Veelgestelde vragen

De kosten staan op deze pagina aan de rechterkant. De bedragen zijn btw-vrij. Inbegrepen zijn koffie, thee, lunch en uitgebreide documentatie.

Onze trainingen en cursussen voor ondernemingsraden zijn voor iedereen toegankelijk. Er is geen vooropleiding of specifieke kennis noodzakelijk. De trainer inventariseert ter plekke wat de actuele leervragen zijn en heeft er tijdens de training aandacht voor dat jouw leervraag aan bod komt.

Kent deze training elementen die voor jouw hele OR interessant zijn? Al onze individuele trainingen kunnen we ook als maatwerktraining voor de hele ondernemingsraad aanbieden!

PS: Kun je niet op één van de geplande data? Laat het ons weten. Bij voldoende deelnemers kunnen we een extra datum inplannen.

  • 1 dag
  • 200,- p.p.
  • 08 nov. '24  

    08 nov.
    09:00 - 12:30

  • Aristo Utrecht  
  • Available in english

Meer voor Ondernemingsraden

Deelnemers aan goed overleg (her)kennen elkaars competenties. Ze maken heldere afspraken en checken geregeld of ze elkaar nog steeds begrijpen. Elke speler kan zich uitspreken over belangen en emoties die spelen. Dankzij dit onderlinge vertrouwen kunnen de deelnemers zich concentreren op de inhoud van het overleg. Ze werken aan faire uitkomsten voor alle betrokkenen.